Tietotekniikan historia lyhyesti
Tietotekniikan historia lyhyesti
Tietotekniikan virstanpylväitä (Lähde: Verkkotie)
1973 Arpanet laajenee maailmalle: verkkoon liitetään englantilainen ja norjalainen tietokone.
1974 Yhdysvalloissa päätetään, että kaikki puolustushallinnon Arpanet-verkkoon liitetyt tietokoneet alkavat käyttää yhtä yhteistä "kieltä". Arpanetistä kehittyy myöhemmin maailmanverkko internet.
1975 Amerikkalainen MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems) julkistaa ensimmäisen kaupallisen mikrotietokoneen Altair 8080:n.
1977 Amerikkalaisopiskelijat Stephen Wozniak ja Steve Jobs perustavat Applen, josta tulee mikromarkkinoiden ensimmäinen jättimenestys.
1979 Internetin ensimmäiset keskusteluryhmät perustetaan Yhdysvalloissa.
1980 Kanadalainen Commodore julkistaa VIC-20:n, josta tulee ensimmäinen laajalle levinnyt kotimikro.
1981 IBM julkistaa ensimmäisen mikrotietokoneensa IBM PC:n. Koneen käyttöjärjestelmän toimittaa piskuinen Microsoft-yritys.
1981 Nokia esittelee ensimmäisen MikroMikko-tietokoneen.
1981 Xerox esittelee maailman ensimmäisen tietokoneen, jossa on graafinen käyttöliittymä ja hiiri. Yhtiö ei oivalla kehitystyönsä merkittävyyttä, mutta yhtiön laboratoriossa vieraileva Applen Steve Jobs hoksaa, että graafinen käyttöliittymä ikkunoineen ja kuvakkeineen helpottaa huomattavasti tietokoneiden käyttöä.
1982 Amerikkalaiset Rod Canion, Bill Murto ja Jim Harris perustavat Compaqin, joka alkaa varmistaa IBM:n mikron klooneja.
1983 Apple julkistaa ensimmäisen graafisella käyttöliittymällä varustetun mikronsa, Lisan. Laite on niin kallis, että sitä myydään huonosti, mutta seuraavana vuonna julkistettu Macintosh on suurmenestys.
1984 Suomen opetusministeriö perustaa Funetin (Finnish University and Research Network) rakentamaan tietoliikenneyhteyksiä suomalaisten yliopistojen käyttöön.
1984 Kirjailija William Gibson esittelee romaanissaan Neuromancer (Neurovelho) termin cyberspace (kyberavaruus) kuvaamaan tietoverkkoa.
1990 IBM:n ja Microsoftin tiet eroavat; Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmästä tulee suuri kaupallinen menestys, IBM:n OS/2:ta ei.
1991 Tim Berners-Lee kehittää ensimmäiset tietokonekoodit internetin www-sivuja (world wide web) varten.
1991 Japanilaisen Fujitsun omistama brittiläinen ICL ostaa Nokia Datan.
1991 Suomalaisopiskelija Linus Torvalds alkaa kehittää Linux-käyttöjärjestelmää.
1992 Maailman ensimmäinen digitaalinen gsm-matkapuhelinverkko otetaan käyttöön Suomessa.
1993 Marc Andreessen kehittää ensimmäisen graafisen www-selainohjelman Mosaicin.
1993 Presidentti Bill Clinton ja varapresidentti Al Gore julkistavat Yhdysvaltain National Information Infrastructure -ohjelman.
1994 Amerikkalaiset David Filo ja Jerry Yang kokoavat linkkilistan omista suosikkipalvelimistaan. Filon ja Yangin pörssiinkin listautuneesta Yahoo-palvelusta tulee yksi internetin suosituimmista sivustoista.
1994 Netscape julkistaa Navigator-selainohjelman.
1995 Esko Ahon (kesk) hallitus julkistaa tietoyhteiskuntastrategian Suomi tietoyhteiskunnaksi - kansalliset linjaukset.
1995 Ohjelmistotalo Microsoft luopuu hankkeestaan pystyttää itsenäinen tietoverkko ja päättää sen sijaan rakentaa MSN-verkostaan portin yleiseen internetiin.
1998 Suomen yliopistot yhdistävän Funet-verkon nopeus nostetaan 155 megabittiin sekunnissa.
(MTV3)
Intelin mikroprosessorien transistorimäärä